Ensinnäkin, edustaessani monia tuotteita, on mieleeni tullut väkisinkin yhtäläisyydet energianeuvojien ammattikuntaan. Niinpä selatessani Motivan sivustoa, huomasin siellä aiheeseen ainakin jollain tavalla liittyvän nettikurssin. Assist-hanke myönsi minulle sitten Energia Tuutori -arvonimen, minkä iloisena vastaanotin.
Ilmalämpöpumppu
Ilmalämpöpumppu on laite, joka sopii melkein paikkaan kuin paikkaan. Alkuvuosien ”lastentaudeista” on päästy jo erittäin hyvin eroon, kuten laitteen kompressorin hajoaminen tai huono asennuskulttuuri ylipäätään. Kumpaankin mainittuun seikkaan on vaikuttanut se, että vuonna 2011 alettiin asentajilta vaatia tietty kelpoisuus, eikä asennuksia enää pääse (ainakaan luvanvaraisesti) tekemään kuka tahansa poropeukalo. Lisäksi uudet ilmalämpöpumput ovatkin melko fiksuja lämmittäjiä/viilentäjiä ja ovat melko pitkälle viedyn tuotekehittelyn tulos. Tekeekin mieleni sanoa, että rahanarvoisia laitteita ovat nämä.
Ilmalämpöpumppu säästää lämmityskuluissa, ja jos asiat saadaan vähänkin onnistumaan, niin keskimäärin kolmasosalla pienenee lämmityksen sähkö-/öljylasku vuoden aikana. Tähän yhteyteen onkin syytä kertoa se asia, että vanha tieto siitä – että kesällä ei ilmalämpöpumppua saisi käyttää rakennuksen viilentämiseen, koska se muka söisi sen rahamäärän, mikä talvikauden lämmityskuluissa on onnistuttu säästämään – ei pidä ollenkaan paikkaansa. Kyllä laitteesta ehdottomasti kannattaa ottaa kaikki hyöty, minkä laite pystyy tuottamaan.
Aurinkosähköpaneelit
Aurinkosähköpaneelit tuottavat sähköä ja, tietenkin, eteläsuunta on paras paneelien sijoituspaikaksi. Mutta myös kaikki suunnat idästä länteen sopivat aurinkosähkön tuottamiseen. Aurinkosähköä syntyy vain tietystä auringon säteilyn spektrin osasta. Paneelien tuotto/hinta -suhde on parantunut koko ajan pikkuhiljaa. Pitäisikö vielä odottaa halvempia ja parempituottoisia paneeleja – siihen en osaa vastata. Ja lopuksi vielä yksi asia, paneelithan tuottavat tasavirtaa, joka invertterin avulla muutetaan yleissähköksi – siis vaihtovirraksi.
Otetaanpa tähän kohtaan mukaan akut. Akut ovat kalliita, niiden elinkaari on hyvin rajattu, eikä niiden teho (kapasiteetti) riitä vaativassa käytössä. Täten ajatus, että päivän aikana paneeleista kerättyä ja akkuihin varastoitua sähköä käytettäisiin yöaikaan esimerkiksi ilmalämpöpumpun toimintaan, ei ole taloudellisesti kannattavaa toimintaa. Näinhän se on, mutta on muutakin. Jos tulee sähkökatko, aurinkopaneelien tuotanto lakkaa saman tien. (Ja tähän on hyvä syy.) Jos aurinkopaneelisähköjärjestelmä on kytketty akkuihin, paneelien tuotanto säilyy, vaikka sähkökatko tulisikin. Jos siis asuu ”sähkökatkoherkällä” alueella, ei ole lainkaan hullumpi ajatus harkita akkujen ottamista mukaan aurinkopaneelijärjestelmää hankkiessa. Tosin kunnon akuston laittaminen käytännössä kaksinkertaistaa koko asennuksen hinnan! Suo siellä, vetelä täällä; tämä tulee väkisinkin mieleen.
Sähköauton latauspiste
Olisiko jo aika siirtyä tulevaisuuteen. Useimmat meistä hyväksynevät ajatuksen, että polttomoottorikäyttöisen kulkupelin joutuminen vähemmistöön autokannassa on tulevaisuudessa tapahtuva tosiasia. Mutta milloin se tapahtuu, sitähän ei tiedä vielä kukaan.
Tämä tulevaan valmistautuminen on kuitenkin kohtalaisen pieni investointi rahallisesti. Lisäksi sähköautoa voi ladata hyvin monin tavoin, aina valovirrasta lähtien todella kovaan lataukseen tasavirtaa hyväksi käyttäen. Kotitarvelataus on useimman talouden kohdalla niin sanotun voimavirran (=kolmivaihevirta) käyttämistä hyväkseen. Tämä salli useamman laisen ratkaisun tekemisen. Lisäksi asennusyhtiön kanssa on sovittu, että tarvitaan kolmivaihevirta ja vähintään kuudentoista ampeerin pääsulake, että latauspisteen asennusta aletaan suunnitella.